Történet a vállalkozóról, aki kilépett a kiégés árnyékából

DÁTUM

Az alábbi történet egy dinamikus, szenvedélyes és magabiztos vállalkozóról szól, aki több vállalkozást is irányított és még mindig éhes volt a sikerre. Azonban történt valami, amire nem számított és, amit nem tudott irányítani az életében. Mikor már pár napja nem vette fel a telefont sem az üzlettársainak, sem a leendő partnereinek, felismerte, hogy szüksége van segítségre. Most megosztok két dolgot, amelyek segítettek neki kilépni a kiégés állapotából és inspiráltan visszatérni az üzleti életbe.

  1. A helyzet elfogadása és az ítélkezés alól való felszabadulás

Az első fontos lépés az volt, hogy el tudja fogadni a helyzetét és meg tudjon szabadulni az olyan hátráltató és káros érzelmi önreflexióktól, mint a szégyen, frusztráció és elégedetlenség. Az összehasonlító és önkritikus gondolatok ugyanis csak tovább rontották a helyzetét. Ahogy megtanult máshogy kapcsolódni a helyzetéhez, és elfogadta azt, hogy van egy holtpont az életében, képes volt a cselekvőképességét teljes mértékben a megoldásra irányítani.

Miért olyan fontos az elfogadás? 

Vegyünk egy egyszerű példát: amikor egy kisgyerek biciklizni tanul, előfordulhat, hogy nehezen megy neki, és elakad a fejlődésben. Ha ilyenkor a türelmetlenséget és dühöt választja reakcióként, ez csak tovább rontja a helyzetet. A figyelme és energiája innentől kezdve már nem a fejlődésre és a hibák kijavítására való koncentrálásra irányul, hanem az önsanyargató és gyakran önbüntető érzelmi reakciókra. Az önbírálat, ahogyan önmagunkat megítéljük az adott helyzetben, csak kontraproduktív és hátráltató hatással van a folyamatunkra.

Azonban amikor képesek vagyunk elfogadni a helyzetünket, a cselekvőképességünk végre teljes mértékben arra irányulhat, hogy előre tudjunk lépni az életünkben.

  1. A szabadság megengedése és a szerep újrakeretezése

Még ugyanebben a beszélgetésben arra biztattam, hogy engedje meg magának a szabadságot, hogy képzeletben átélje, milyen lenne, ha elengedné vállalkozásait és könnyítene a terhein. Azt válaszolta, hogy azonnal megkönnyebbülne tőle. Megkérdeztem, hogy valójában mitől válna meg, ami miatt könnyebbnek érezné magát? 

Ennek a kérdésnek a segítségével fel tudta ismerni, hogy elsősorban a megnövekedett és nyomasztóvá vált elvárások állnak a kiégése hátterében. Kiderült, hogy a sikerei mentén egyre nagyobb elvárásokkal találkozott és ez volt az, ami megmérgezte a kapcsolatát az üzleti szerepével. Minél sikeresebb lett, annál többet várt el magától, és ugyanezt érezte a környezetén is. Félt, hogy már nem hibázhat és, hogy folyamatosan növekednie kell a vállalkozásainak. 

Amikor eljátszott a gondolattal, hogy abbahagyja az üzleti tevékenységeit, megkönnyebbült. Mikor megkérdeztem, hogy emlékszik-e arra az időszakra, amikor még zavaró elvárások nélkül dolgozott és, hogy el tudja-e képzelni, hogy újra így fog élni, mosolyogni kezdett. 

Ezután azon dolgoztunk, hogy újra tudjon kapcsolódni a szerepéhez és az ambiciójához, de már azok a vélt vagy valós elvárások nélkül, amik megzavarták a motivációját és leblokkolták a cselekvőképességét. 

Az említett ülésen természetesen sok más fontos dolog is elhangzott, de ez a két önreflexió volt az, amelyekkel alapvetően vissza tudott térni a kiégés állapotából. Összesen hat alkalommal találkoztunk, ami alatt nemcsak megőrizte a motivációját, de szintet is lépett az egyik vállalkozásában. 

Miért? 

Mert újra szabadon és inspiráltan tudott kapcsolódni ahhoz a szerepéhez, aminél korábban a kiégés tüneteit tapasztalta meg.

Rólam

Bárányos Edit vagyok, önismereti tréner, coach és filozófus. Hosszú ideje támogatom és kísérem azokat, akik fejlődni szeretnének. Az elmúlt 10 év során rengeteg megtisztelő felkérést kaptam, hogy segítsek másoknak is megtalálni az utat az elégedettebb és teljesebb élet felé.

Ingyenes konzultáció

Ha úgy érzed hogy te is szívesen fejlődnél önismereti téren, jelentkezz be egy ingyenes konzultációra, ahol összefoglalhatod, miben van szükséged segítségre és megbeszélhetjük, hogyan tudok segíteni neked.

Jelentkezésed után 24 órán belül felkereslek

Kapcsolódó
Bejegyzések

Scroll to Top

Íratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj a legújabb bejegyzésekről, eseményekről és további információkról amelyek segíthetnek neked a kihívásaid megoldásában.