Kritikus vagy támogató: melyik szólal meg benned?

DÁTUM

A belső párbeszéd, amelyet magunkkal folytatunk, olyan, mint egy láthatatlan visszhang, ami a gondolatainkban és az érzelmeinkben tükröződik vissza nap, mint nap. Gyakran még csak nem is vagyunk tudatában annak, hogy rejtett társalgás folyik bennünk, pedig ez mélyen meghatározza az énképünket és az életünkre gyakorolt hatásait.

Mindannyian emlékszünk még arra, amikor gyermekként azonnal hallottuk a szüleink hangját a fejünkben, amikor valamit tettünk vagy mondtunk. Akár dicsértek, akár kritizáltak minket, ezek a szavak és annak módja, ahogyan velünk kommunikáltak, mélyen beépültek és formálták a belső kommunikációnkat.

Most állj meg egy pillanatra és gondold végig: kritikus vagy támogató – melyik hang szólal meg benned gyakrabban?

A tranzakcióanalízis, egy mélyreható pszichológiai módszer, felajánl egy kulcsot, amely segíthet felfedezni ezt a belső párbeszédet. A módszer szerint a belső kommunikációnkat két szülői állapot irányítja: a kritikus és a támogató szülő. A kritikus szülő az, aki figyelmeztet, korlátoz és néha lehord. Míg a támogató szülő az, aki bátorít, elismer és vigasztal. 

Mindannyiunknak szükségünk van ezekre a hangokra. Azonban a probléma ott kezdődik, amikor az egyik túlságosan dominál a másik felett, így kibillent bennünket az egyensúlyból és hatással van az életminőségünkre.

Képzeld el, hogy minden reggel, amikor felébredsz, a belső támogató szülőd az első, aki megszólal: „Ma egy csodálatos nap lesz! Képes leszel mindenre!” Ugye milyen csodálatos lenne?

A jó hír az, hogy bár a gyermekkorunk formálja a belső hangjainkat, sosem késő változtatni rajtuk. A belső párbeszédünk megváltoztatásával nem csak a kapcsolatainkat javíthatjuk, hanem az életünk minőségét is.

Hogyan változtathatod meg a belső kommunikációnkat? 

Elsőként ismerd fel és hallgasd meg a belső kommunikációdat. Légy a saját legjobb barátod, és kezdd el átformálni a belső monológjaidat. Egy kis tudatosság, türelem és gyakorlás segítségével a belső kritikusodat egy támogató, szerető hanggá alakíthatod. Mert érdemes vagy rá. Legyél a saját életed hőse, aki minden helyzetben önmaga mellett tud állni!

Amikor tudatosan foglalkozunk belső párbeszédünkkel, az lehetőséget teremt arra, hogy valódi változásokat hajtsunk végre az életünkben. A változás nem történik meg egyik pillanatról a másikra, és nem is lesz mindig könnyű. Az út során akadhatnak nehézségek és olyan időszakok, amikor a régi hangok újra felülkerekednek, és úgy tűnhet, mintha nem is haladnánk előre. Azonban minden kis lépés, amit teszünk, egy lépés a felszabadulás irányába.

Az önbizalom, az önszeretet és a tudatosság fejlesztése folyamatos munkát igényel. Keress olyan közösségeket, ahol hasonlóképpen gondolkodó emberekkel találkozhatsz, akikkel megoszthatod a tapasztalataidat, és akik támogatást és inspirációt nyújtanak a folyamat során. Ne feledd, nem vagy egyedül ezen az úton. Mások is küzdenek hasonló kihívásokkal, és a támogatás és megértés hatalmas erőforrás lehet.

A belső kommunikáció fejlesztésében az is segíthet, ha kívülről is kapunk visszajelzést. Egy mentor vagy segítő gyakran új perspektívát és eszközöket nyújthat a változás elősegítésére. Az őszinte és építő jellegű visszajelzések, amelyek segítenek látni a vakfoltjainkat, felbecsülhetetlen értékűek. 

Végül, de nem utolsósorban, emlékezz arra, hogy értékes vagy, akárcsak minden emberi lény. Az önszeretet és az önbizalom nem luxustermék, hanem alapvető belső szükséglet és lehetőség, amelyekhez mi magunk vagyunk a legfontosabb alapkövek. Amikor a belső hangjaid támogatnak és erősítenek téged, az nem csak saját magad számára lesz előnyös, hanem azok számára is, akikkel kapcsolatban állsz. Egy pozitív belső párbeszéd nemcsak hogy gazdagabbá teszi az életedet, hanem ragyogást és fényt is hoz azoknak az embereknek az életébe, akikkel találkozol.

Rólam

Bárányos Edit vagyok, önismereti tréner, coach és filozófus. Hosszú ideje támogatom és kísérem azokat, akik fejlődni szeretnének. Az elmúlt 10 év során rengeteg megtisztelő felkérést kaptam, hogy segítsek másoknak is megtalálni az utat az elégedettebb és teljesebb élet felé.

Ingyenes konzultáció

Ha úgy érzed hogy te is szívesen fejlődnél önismereti téren, jelentkezz be egy ingyenes konzultációra, ahol összefoglalhatod, miben van szükséged segítségre és megbeszélhetjük, hogyan tudok segíteni neked.

Jelentkezésed után 24 órán belül felkereslek

Kapcsolódó
Bejegyzések

Scroll to Top

Íratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj a legújabb bejegyzésekről, eseményekről és további információkról amelyek segíthetnek neked a kihívásaid megoldásában.