Hogyan okoz kárt az önbecsülésben a megfelelési vágy?

DÁTUM

Milyen ára van annak, ha folyamatosan meg akarunk felelni másoknak?

A megfelelés vágya leginkább arról szól, hogy érezni szeretnénk mások helyeslését, elfogadását és megbecsülését. Ennek érdekében hajlandóak vagyunk felülbírálni saját, természetes reakcióinkat és cselekedeteinket egy vélt vagy valós elváráshoz igazítani.  

De miért tesszük mindezt? 

Ez a vágy gyakran már valamelyik korai életszakaszban kialakul. A legtöbbször arról van szó, hogy bizonyos tapasztalatok okán a biztonság érzetünk meginog és elkezdünk olyan dolgokat tenni, amiket magunktól nem tennénk annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni a számunkra fontos és biztonságot jelentő kapcsolatainkat. Később ez a viselkedési minta tovább erősödhet, például amikor azt tapasztaljuk, hogy azok válnak igazán sikeressé, akik elnyerik mások tetszését, azaz, hogy a népszerűség a siker kulcsa. 

De milyen árat fizetünk mindezért?

Gondoljunk csak bele, hogy mi történik akkor, amikor megváltoztatjuk saját, természetes reakcióinkat, azért, hogy mások tetszését elnyerjük. Ilyenkor tulajdonképpen feladunk egy részt önmagunkból. Nem vállaljuk fel valódi önmagunkat, hanem módositunk azon, ami bennünk van, hogy mások elfogadását érezzük. Ezzel másokat helyezünk önmagunk felé és azt üzenjük magunknak, hogy mások véleménye rólunk fontosabb, mint az, hogy önmagunk lehessünk. Mindez egyenes úton vezet az önbecsülés csökkenéséhez.

Amikor megfelelünk másoknak, valójában azt üzenjük magunknak, hogy nem vagyunk elég jók úgy, ahogy vagyunk, és egyre csak távolodunk attól, hogy önmagunkat valóban megéljük.

Legyünk éberek és vegyük észre azt, amikor csak a megfelelés vágya hajtja tetteinket és ne szolgáljuk ki ezt a tanult viselkedésmintát!

Higgyük el, hogy nem kell másnak lennünk, mint akik vagyunk és ki fog derülni, hogy ez valóban így van!

Rólam

Bárányos Edit vagyok, önismereti tréner, coach és filozófus. Hosszú ideje támogatom és kísérem azokat, akik fejlődni szeretnének. Az elmúlt 10 év során rengeteg megtisztelő felkérést kaptam, hogy segítsek másoknak is megtalálni az utat az elégedettebb és teljesebb élet felé.

Ingyenes konzultáció

Ha úgy érzed hogy te is szívesen fejlődnél önismereti téren, jelentkezz be egy ingyenes konzultációra, ahol összefoglalhatod, miben van szükséged segítségre és megbeszélhetjük, hogyan tudok segíteni neked.

Jelentkezésed után 24 órán belül felkereslek

Kapcsolódó
Bejegyzések

Scroll to Top

Íratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj a legújabb bejegyzésekről, eseményekről és további információkról amelyek segíthetnek neked a kihívásaid megoldásában.