Hogyan kezeljük azt, ha mások nem reagálnak (azonnal) ránk? 

DÁTUM

Ha a kommunikációban mások reakcióideje frusztrációt okoz számodra, tudd, hogy nem vagy egyedül ezzel az érzéssel. Sok ember érez hasonlóan, amikor mások nem válaszolnak azonnal, vagy lassabban kommunikálnak. Nézzük meg, hogy mi állhat ennek hátterében, és hogyan lehet kezelni ezt a feszültséget.

Gyakran előfordul, hogy az emberek reakcióideje különböző. Az okok lehetnek egyszerűek, például fizikai elfoglaltság, vagy éppen az, hogy az adott pillanatban nem tud érzelmileg rendelkezésre állni. Egy hosszabb reakcióidejű válasz nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem számítasz a másiknak, vagy, hogy nem tiszteli a kapcsolatot, esetleg, hogy semmibe vesz téged. 

Ha gyakran veszed magadra azt, hogy mások nem reagálnak “időben” rád és szeretnél magadon segíteni, akkor fontos, hogy néhány dolgot szem előtt tarts: 

Tudatosítsd korábbi tapasztalataidat

Ha gyermekkorodban nem kaptál megfelelő válaszreakciót a legfontosabb emberektől, azaz a szüleidtől, akkor az könnyen kialakíthatott egy olyan hiányérzetet, amit most próbálsz betölteni. Fontos megérteni, hogy felnőttként már semmi sem indokolja azt, hogy függj mások reakciójától vagy megerősítésétől, és nem fenyegeti a túlélésedet az, ha valaki nem válaszol azonnal. 

Ne vegyél mindent személyeskedésnek

Az, hogy valaki nem válaszol neked azonnal, nem jelenti azt, hogy lenéz vagy ignorál téged. Lehet, hogy egyszerűen elfoglalt, vagy éppen a teendőiben van elveszve, és csak később jut eszébe reagálni. Ne vedd magadra, ha nem tud rád azonnal időt szakítani, mert ez valószínűleg az elfogaltságairól szól, és nem rólad. 

Gyakorold a stabilitást 

Ha bizonytalanságot érzel azzal kapcsolatban, hogy valaki nem reagál rád azonnal, akkor használj ki minden ilyen helyzetet arra, hogy gyakorold a stabilitás és magabiztosság megőrzését. Ne engedd, hogy az elbizonytalanító gondolatok eluralkodjanak rajtad. Gondolj arra, hogy korábban hányszor előfordult már, hogy pár perc múlva megjött a pozitív visszajelzés.

Ne éld meg elutasításként

Azt is érdemes tudatosítanod, hogy egy lassú vagy nemleges válasz nem feltétlenül szól rólad, hanem inkább arról, amivel kapcsolatban megkerested a másik embert. Tehát nem rád mondott nemet, hanem neked! 

Merj további lépéseket tenni

Ha valaki egy fontos ügyintézésben, vagy érzelmi helyzetben nem reagál, akkor mindenképpen érdemes nyomatékosítani azt, hogy vársz rá. Ezt a helyzetnek megfelelő módon, szinte mindig van lehetőségünk megtenni. Kiderülhet, hogy a másik nem mérte fel a helyzet fontosságát, vagy azt, hogy nehezen éled meg a várakozást. Ne várd el, hogy mindenki tökéletesen tudjon figyelni rád és tanuld meg kifejezni az igényeidet, valamint a szándékaidat, akár egymás után többször is. Hidd el, megéri utána menni a dolgoknak. 

Összességében tehát azt javasolom, hogy, ha nem válaszolnak azonnal, ne vedd magadra, és ne vonj le gyors következtetéseket a másik személy szándékairól. Legyél türelmes, megértő, és figyelj arra, hogy ne hozd át a múltból rád maradt érzéseket a jelenbe. A kommunikáció időnként eltolódhat, de ez nem feltétlenül jelent bármi negatívumot. Gyakorolj nyitott hozzáállást, és legyél készséges megérteni a másik embert és a helyzetét. Hidd el, gyorsan fel tudsz szabadulni, ha ezeket a lépéseket

Rólam

Bárányos Edit vagyok, önismereti tréner, coach és filozófus. Hosszú ideje támogatom és kísérem azokat, akik fejlődni szeretnének. Az elmúlt 10 év során rengeteg megtisztelő felkérést kaptam, hogy segítsek másoknak is megtalálni az utat az elégedettebb és teljesebb élet felé.

Ingyenes konzultáció

Ha úgy érzed hogy te is szívesen fejlődnél önismereti téren, jelentkezz be egy ingyenes konzultációra, ahol összefoglalhatod, miben van szükséged segítségre és megbeszélhetjük, hogyan tudok segíteni neked.

Jelentkezésed után 24 órán belül felkereslek

Kapcsolódó
Bejegyzések

Scroll to Top

Íratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj a legújabb bejegyzésekről, eseményekről és további információkról amelyek segíthetnek neked a kihívásaid megoldásában.